Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainagebuis

Wateroverlast is geen pretje. Heb je hier ook last van? Teveel water maakt je tuin of landbouwgrond minder begaanbaar en lastiger te bewerken. Als er water blijft staan in de kruipruimte van je huis, kan dit zelfs gevolgen hebben voor je gezondheid. Je voorkomt deze problemen met een hoogwaardig drainagesysteem met drainagebuis van PVCbuis.com.

Drainagebuizen: Kwaliteit en assortiment voor optimale afwatering

Onze drainagebuizen zijn ontworpen met jouw behoeften in gedachten. Of je nu werkt aan een oppervlakte drainage, ringdrainage, drainage voor een paardenbak, of een afwateringssysteem rondom je woning, ons assortiment biedt buizen van verschillende diameters en materialen om aan elke eis te voldoen.

Kies de juiste diameter voor effectieve ontwatering

Bepaal de juiste diameter voor jouw drainageslang op basis van de oppervlakte, bodemsoort en het gewenste afschot van een paar centimeter. Met onze informatie vind je eenvoudig de ideale diameter van de buis voor jouw specifieke drainageproject.

Met onze hoogwaardige drainagebuizen en uitgebreide assortiment aan hulpstukken leg je eenvoudig een effectief draingsysteem voor overtollig regenwater aan. Voor meer informatie over drainagebuis regenwater, advies of het bestellen van jouw drainagebenodigdheden staan onze experts voor je klaar. Optimaliseer jouw watermanagement met onze professionele drainageoplossingen.
Vraag je jezelf af welke diameter drainagebuis het beste aansluit bij jouw toepassing? Bij PVCbuis.com geven we je graag meer informatie:

  • 50 mm: kassenbouw

  • 60 mm: landbouw, tuinen, paardenbakken

  • 65 mm: sportvelden

  • 80 mm: tuinen, paardenbakken, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering

  • 100 mm: hemelwaterafvoer boerderijen, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering

  • 125 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw

  • 160 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw

  • 200 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw

  • 250 mm: mestbeluchting

Zoals je ziet zijn er twee formaten die je goed kunt gebruiken voor de drainage van je tuin. De drainagebuizen met een diameter van 80 mm worden het meest gebruikt. Welke drainagebuis je ook kiest; je profiteert bij PVCbuis.com altijd van een scherpe prijs!

Materiaal omhulling van de drainagebuis

Ontdek de juiste drainage omhulling voor jouw drainagebuizen om de levensduur van de drainagebuis te verlengen en de de afvoer van het water te optimaliseren. Of je nu kiest voor drainage PP700 of drainage PP450, een goede omhulling beschermt tegen invloeden van buitenaf en zorgt voor een duurzame werking van het drainsysteem. De keuze wordt in dit geval vaak bepaald door de grondsoort, dus de samenstelling van de bodem. Zo is de drainage PP450 voor de meeste grondsoorten in Nederland geschikt. Woon jein een gebied met löss, zoals in Limburg veel het geval is, dan adviseren wij drainage PP700 te gebruiken.

Naast verschillende diameters drainage vind je bij PVCbuis.com dus ook diverse soorten drainagebuis. Je hebt de keuze uit:

  • Kale en blinde drainagebuizen; deze zijn niet geperforeerd en hebben geen omhulling

  • Kale en geperforeerde drainagebuizen; zonder omhulling

  • Geperforeerde drainage kokos met omhulling van kokos

  • Geperforeerde drainagebuizen PP450 omhuld

  • Geperforeerde drainagebuizen PP700 omhulling

Drainagebuis met en zonder omhulling

Zoals je ziet bieden we drainagebuizen met en zonder omhulling. De tweede variant is vooral geschikt voor gebruik rondom bomen en planten of in zware kleigrond. Drainagebuizen met omhulling kan je gebruiken voor:

Soort omhulling

Veen- en zandgrond

Alle grondsoorten

Kokos

Ja

Nee

PP450

Ja

Exclusief grond met veel roest (ijzer)

PP700

Ja

Ja

Je vindt meer informatie over de verschillende drainagebuis soorten en drainage omhullingen.

Drainage aanleggen voor een effectief drainagesysteem

Ontdek de beste manier om drainage aan te leggen in jouw tuin in onze blog drainage aanleggen. Van het bepalen van de juiste plaats en het graven van de sleuf tot het kiezen van de juiste drainagebuizen en hulpstukken. Wij voorzien je van alle nodige informatie voor succesvol drainage aanleggen.

Er is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een drainagebuis gaat aanleggen. We zetten dit hieronder voor u op een rijtje:

  • Wil je een drainagesysteem met één of meerdere afvoerpunten? Bepaal dit van tevoren.

  • Regenwater kan beter weglopen als je drainageslangen in een rechte lijn liggen.

  • Zorg ervoor dat je de drainagebuizen aanlegt met eventueel een klein afschot richting de afvoer.

  • Als je meerdere drainagebuizen evenwijdig naast elkaar legt, kun je het beste een afstand tussen de buizen aanhouden van 4 tot 7 meter, in een paardenbak 3 meter.

Heb je bepaald welk systeem het beste werkt voor je tuin of landbouwgrond? Dan kunt je de drainagebuis aan gaan leggen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Graaf sleuven van minimaal 60 en maximaal 90 cm diep. Hierdoor ligt de drainage onder de vorstgrens.

  2. Breng op de bodem van de sleuven een dunne laag grof zand, schelpen of grind aan voor een goede afwatering.

  3. Op dit laagje in de sleuf komen de drainagebuizen te liggen. Vul de sleuven verder op met van onderen 40 tot 45 cm grof zand of schelpen, van boven 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels), zodat het water gemakkelijk haar weg vindt naar de drainage buizen.

Drainage

Draingesysteem voor de tuin: Een waterdichte oplossing

Realiseer een effectief draingesysteem voor jouw tuin met onze hoogwaardige drainagebuizen en hulpstukken. Bescherm je tuin tegen overmatig regenwater en voorkom wateroverlast. Onze buizen zijn geschikt voor diverse grondsoorten en zorgen voor een optimale afwatering.

Je kunt bij de drainage onder andere de keuze voor een enkelvoudig, samengesteld of visgraat drainagesysteem. De eerste variant van drainage bestaat uit meerdere drainagebuizen , waarbij elke buis uitloopt op een punt waar het water wordt afgevoerd. Bij een samengesteld of visgraat systeem worden de buizen aangesloten aan één drainagebuis met één afvoer.

Drainage hulpstukken voor de juiste verbinding

Voor het aanleggen van drainage in de bovenstaande afbeeldingen heb je niet alleen drainagebuizen nodig, maar ook drainage hulpstukken. Met de drainage hulpstukken kan je verschillende delen drainagebuis met elkaar verbinden. Wil je op een hoofdleiding aftakkingen maken, zoals bij een visgraat systeem of een samengesteld systeem dan gebruik je hiervoor het drainage T-stuk. Om een overgang te maken van een draineerbuis met een kleinere diameter dan de hoofdleiding van de drainage gebruikt is het drainageverloopstuk geschikt.

Drainage naar de riolering voor de afvoer van water

Van oudsher werd een drainage systeem aangesloten op de riolering. Tegenwoordig wordt er vaker gekozen om de drainage aan te sluiten op een sloot, een infiltratiesysteem of een put, waardoor het water behouden blijft voor een drogere periode.

Als je de drainage wilt aansluiten op de riolering heb je een drainage riool verloopstuk nodig. Het drainage riool verloopstuk heeft aan de ene zijde een klikmof-verbinding welke aan de drainagebuis kan worden geklikt. Aan de andere zijde is het drainage riool verloopstuk voorzien van een PPbuis uiteinde. Dit uiteinde schuift u gemakkelijk in een PVC steekmof. Aan de andere kant van de PVC steekmof schuif je dan de afvoerbuis met een diameter van 110 of 125 mm in de steekmof. Vergeet niet de PVC steekmof mee te bestellen!

Drainagebuizen koop je bij PVCBuis.com

Je kunt niet alleen je drainagebuis kopen bij de webshop PVCbuis.com, maar ook handige drainage hulpstukken. Met ons ruime aanbod drainagematerialen kan je eenvoudig je complete drainage aanleggen. Bovendien zijn al onze buizen en hulpstukken voorzien van het KOMO keurmerk, waardoor je zeker weet dat ze voldoen aan de wettelijke normen en eisen op het gebied van regenwaterafvoer. Onze hoogwaardige drainage gaat maar liefst 50 jaar mee! Wil je advies of heb je een vraag? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij helpen je graag!

Veelgestelde vragen

Hoe diep moet een drainagebuis?

Drainagebuizen dienen minimaal 60 en maximaal 90 cm diep ingegraven te worden. In een paardenbak dienen buizen ongeveer 40 cm diep ingegraven te worden. Dit doet u door middel van het graven van sleuven die u uiteindelijk weer opvult. Voor het graven van sleuven raden wij u aan een sleuvengraver te gebruiken.

Hoe leg je drainage aan?

Eerst graaft u de sleuven tot de juiste diepte. Vervolgens brengt u op de bodem van de sleuven een laagje grind, schelpen of grof zand aan. Hierop legt u de drainagebuizen. Daarna vult u de sleuf op met zand of schelpen tot er nog 20 cm ruimte over is. Deze 20 cm vult u op met tuinaarde of straatzand, zodat u er bijvoorbeeld tegels op kunt leggen.

Waar drainage op aansluiten?

U kunt drainage aansluiten op verschillende afvoerpunten zoals een vijver, het riool of een sloot. Het drainagesysteem bestaat uit drainagebuizen die met elkaar verbonden zijn met drainage hulpstukken. Vervolgens wordt het water afgevoerd naar een afvoerpunt, zoals bijvoorbeeld een sloot of een infiltratiekrat.

Hoe lang gaat drainage mee?

Gemiddeld gaat drainage PP450 wel 50 jaar mee. Drainage van kokos heeft een aanzienlijk kortere levensduur van maximaal 10 jaar. Als u de drainage op de juiste manier aanlegt en aansluit, kunt u er dus tientallen jaren van profiteren. Dit komt door de omhulling van de drainagebuis. Het is ook van belang dat u uw drainage waterpas aanlegt voor de optimale afvoer van het water.

Filters