Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
Er zijn op dit moment geen producten beschikbaar.
Wanneer u drainage gaat aanleggen komt daar van alles bij kijken. Maar geen paniek, wij helpen u graag! U doet er verstandig aan om eerst in de materie te duiken voordat u uw materiaal gaat kopen. Er zijn namelijk verschillende soorten drainagebuizen en hulpstukken die verschillende problemen oplossen. Waar de ene buis geschikt is voor zandgrond, is de andere buis bedoeld voor een kleigrond. Onderzoek ook welke diameter buis u nodig heeft om al het water af te voeren. Wanneer u de drainage heeft aangelegd, zult u niet meer tijden hoeven wachten totdat uw paardenbak of tuin weer droog is na een regenbui.
Vraagt u zich af hoe drainage aanleggen in zijn werk gaat? Dat klinkt lastiger dan dat het is. Wanneer u heeft bepaald welke drainagesoort u kunt gebruiken in uw tuin, is het tijd om een plan drainagesysteem te ontwerpen. Wanneer u oppervlaktedrainage in uw tuin wilt om waterplassen te voorkomen, kunt u dit doen aan de hand van een visgraatsysteem. Hiermee sluiten drainageslangen aan op de hoofddrainageslang die uiteindelijk het water wegvoert. Houd er rekening mee dat met oppervlaktedrainage de afstand tussen twee slangen niet meer dan 5 meter mag zijn. Wanneer u de sleuven graaft, moeten deze tussen de 60 en 90 centimeter diep worden. Na het graven en plaatsen van de drainagebuizen vult u het grootste deel van de sleuf op met zand en schelpen waarna de laatste 20 centimeter van de sleuf kan worden gevuld met tuingrond. Dit is hoe u succesvol drainage kunt aanleggen in uw tuin.
Het aanleggen van drainage kan op verschillende manieren. Een ding waar u rekening mee moet houden is dat als u drainage wilt aanleggen met een redelijke lengte, deze niet langer dan 350 meter kan zijn. Maakt u de buis langer, dan is de kans op doorzakken groot en kan de buis verstopt raken. Hierdoor werkt de drainage niet zoals gewenst en zult u weer een natte tuin krijgen. Beschikt u over een grote tuin en wilt u het systeem leggen in een lange lengte, dan kunt u gaan werken met een visgraat systeem of meerdere uitgangen maken in het drainagesysteem. Op die manier overschrijdt u tijdens het aanleggen van de drainage niet de maximale lengte.
Loopt uw kelder over en staat uw tuin blank? Dan moet drainage worden aangelegd op verschillende dieptes. Wanneer uw tuin vol met waterplassen staat, is oppervlaktedrainage de manier om dit te verhelpen. Hierbij moet er een sleuf worden gegraven van 60 centimeter diep. Drainage die rondom het huis loopt wordt maximaal 90 centimeter diep ingegraven. Denk er bij een zandbodem aan dat de drainagebuis niet dieper dan 80 centimeter komt te liggen. Anders zal de buis verzakken en verstoppen, wat ervoor zorgt dat het water niet meer goed wordt afgevoerd. Drainage aanleggen op de juiste diepte vergt dus enige aandacht, maar zal zeker de moeite waard zijn voor het resultaat: een droog gazon!
Wanneer u drainage wilt aanleggen moet u rekening houden met de afstand tussen de buizen. Als er te veel ruimte tussen de drainagebuizen is, dan zullen er nog altijd natte plekken in het gazon vormen. Om dit te voorkomen maakt u een drainage plan waarin de buizen niet verder dan 5 meter uit elkaar liggen. Hierbij is het de regel dat als de buizen dichter bij de oppervlakte liggen, de afstand tussen de buizen kleiner moet zijn. Er is dan immers minder ruimte voor het water om naar een van de buizen toe te bewegen. Drainage aanleggen met de juiste afstand tussen de buizen is een precisiewerkje, maar met een drainagesysteem eenvoudig zelf uit te voeren. Lees op onze subshop WitWay.nl meer over dit onderwerp.
Een manier om drainage aanleggen met een afschot succesvol te maken, is door de gleuf te vullen met een laag van 3 centimeter korrelig zand of schelpen voordat u de buis plaatst. U heeft dan meer controle over het afschot en de verdeling hiervan. Een afschot is niet noodzakelijk, maar verbetert wel de doorstroom van het water. Daarom is het niet nodig om een groot hoogteverschil aan te brengen in het drainagesysteem. Het systeem werkt namelijk ook wanneer het waterpas is aangelegd. Drainage aanleggen met een afschot zal u alleen verzekeren van een beter resultaat en is eenvoudiger te onderhouden.
Wanneer u drainage gaat aanleggen, heeft u opvulling nodig voor rondom de drainagebuis. De ruimte om de buis wordt vaak opgevuld met grofkorrelig zand, grind of schelpen. Door dit te doen rondom de buis kan het water gemakkelijker de buis bereiken en krijgt u een optimaal resultaat. De laag onder de buis bedraagt 3 centimeter en boven de buis kan de sleuf gevuld worden met zand of grind tot 20 centimeter van de oppervlakte. Het laatste deel kunt u opvullen met tuingrond. De drainage aanleggen met de juiste opvulling is eenvoudig en helpt u om het overtollige water beter af te voeren.
Niet iedereen weet het, maar u kunt helemaal zelf uw drainage aanleggen! Wanneer u heeft uitgezocht welke soort drainagebuis past bij uw grond en het waterprobleem, wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Meet uit hoeveel meter van de drainageslangen u nodig heeft en hoe deze kunnen worden verdeeld over het oppervlakte. Bestel daarna de materialen eenvoudig bij PVCbuis.com.nl en ga aan de slag! Binnen de kortste keren heeft u zelf de drainage weten aan te leggen in uw tuin! De volgende keer dat het regent, zullen de plassen zo verdwenen zijn.
Drainage aanleggen kan met verschillende soorten drainageslangen. Welke soort geschikt is voor uw tuin hangt van verschillende factoren af. Zo moet u onder andere rekening houden met het type grond en de diameter van de buis. Er zijn drainageslangen met een kokos omhulling die geschikt zijn voor een zandbodem. De kunststof omhulde drainagebuizen kunnen worden gebruikt in combinatie met bijna alle grondsoorten en gaan meer dan 50 jaar mee. Zoek voordat u drainage gaat aanleggen de verschillen tussen de soorten uit. Zo krijgt u het optimale resultaat!